Υπηρεσίες Υγείας
Δημόσια Υγεία
Οργανισμοί
Δημόσιας Υγείας
Επικαιρότητα

28/05/2009
ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ ΓΡΙΠΗΣ Α/Η1Ν1 ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ ΓΡΙΠΗΣ Α/Η1Ν1 ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Μάιος 2009

 

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και άλλους φορείς, παρακολουθεί στενά τις τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν κρούσματα του νέου ιού γρίπης Α/Η1Ν1 σε ανθρώπους. Το φυλλάδιο αφορά την περίπτωση εμφάνισης κρούσματος του νέου ιού γρίπης Α/Η1Ν1 και περιέχει οδηγίες για τη νοσηλεία κρουσμάτων με επιβεβαιωμένη ή πιθανή γρίπη από το συγκεκριμένο στέλεχος στο σπίτι. Οι οδηγίες αυτές διαμορφώθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα. Σε περίπτωση που τα δεδομένα για τη νόσο αυτή μεταβληθούν, θα ακολουθήσουν ανάλογα διαμορφωμένες οδηγίες (βλ. αστερίσκο στο τέλος του κειμένου).

 

1. Η εκτίμηση της ανάγκης εισαγωγής σε νοσοκομείο ή νοσηλείας στο σπίτι γίνεται από τον ιατρό στον οποίο απευθύνθηκε ο ασθενής, βάσει της βαρύτητας της κλινικής εικόνας και των αποτελεσμάτων εργαστηριακών εξετάσεων, όπου αυτές κρίνονται απαραίτητες. Ο ιατρός θα συνεκτιμήσει και παράγοντες κινδύνου για σοβαρότερη λοίμωξη, όπως έγκυες γυναίκες ή ασθενείς που πάσχουν από χρόνια ιατρικά προβλήματα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης και καρδιοαναπνευστική νόσος).

2. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η άμεση τηλεφωνική επικοινωνία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (τηλ. 210-5212054 και 210-5222339).

3. Η ανάγκη χορηγήσεως αντιικών φαρμάκων για θεραπεία του υπόπτου κρούσματος, καθώς και για χημειοπροφύλαξη των στενών του επαφών (π.χ. άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος) θα συνεκτιμηθεί βάσει των επιδημιολογικών πληροφοριών και θα χορηγηθεί βάσει των οδηγιών προς νοσοκομεία για χειρισμό υπόπτου περιστατικού.

4. ΠΡΟΣΟΧΗ: Απαγορεύεται η χρήση ασπιρίνης ή προϊόντων με ασπιρίνη για συμπτωματική ανακούφιση (π.χ. πυρετού, κεφαλαλγίας, μυαλγιών), ιδιαίτερα σε εφήβους και παιδιά, λόγω του αυξημένου κινδύνου συνδρόμου Reye (σοβαρή αντίδραση σε άτομα με γρίπη που πήραν ασπιρίνη).

 

Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής και τα άτομα που συγκατοικούν με αυτόν να είναι σε εγρήγορση και να εφαρμόζουν σχολαστικά τις οδηγίες αυτές με σκοπό:

  • την αποτροπή μετάδοσης της λοίμωξης στα άτομα του περιβάλλοντος και σε άλλα άτομα στην κοινότητα,
  • την παροχή κατάλληλης φροντίδας υγείας στον ασθενή,
  • την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν επιδείνωσης της κλινικής κατάστασης του ασθενή και την παραπομπή του για ιατρική εξέταση,
  • την έγκαιρη ανίχνευση συμπτωματολογίας συμβατής με γρίπη σε άτομα του περιβάλλοντος του ασθενή.

 

Προφυλάξεις μετάδοσης της γρίπης στο οικιακό περιβάλλον

 

1) Οι προφυλάξεις μετάδοσης της λοίμωξης πρέπει να λαμβάνονται για διάστημα 7* ημερών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων του ασθενή. Στα παιδιά κάτω των 12 ετών, οι προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνονται για 14-21* ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Στο διάστημα αυτό ο ασθενής πρέπει να παραμείνει στο σπίτι του και να μην πηγαίνει στην εργασία, στο σχολείο, στον παιδικό σταθμό ή άλλους δημόσιους χώρους. Ο ασθενής πρέπει να περιορίσει στο ελάχιστο την επαφή του με άλλα άτομα του σπιτιού και ιδιαίτερα με ευπαθείς ομάδες (έγκυες γυναίκες, ανοσοκατεσταλμένα άτομα, παιδιά, ηλικιωμένοι). Εάν χρήζει φροντίδας, αυτή καλό είναι να παρέχεται από μόνο ένα άτομο.

2) Ο ασθενής πρέπει να παραμείνει στο σπίτι και να νοσηλεύεται σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, απομονωμένος από τους υπόλοιπους κατοίκους του σπιτιού. Η πόρτα του δωματίου πρέπει να είναι πάντα κλειστή. Στο χώρο αυτό συνιστάται να υπάρχουν δίπλα στο κρεβάτι του ασθενή, εκτός από τα απαραίτητα για τη νοσηλεία του (θερμόμετρο, αντιπυρετικά κ.ά.), χαρτομάντιλα, χειρουργικές μάσκες, αλκοολούχο αντισηπτικό και ένας κάδος με καπάκι (κατά προτίμηση ποδοκίνητος) με πλαστική σακούλα για την απόρριψη των χαρτομάντιλων. Εάν το επιτρέπει η διαμόρφωση του σπιτιού, συνιστάται η διάθεση νιπτήρα και τουαλέτας με άμεση επικοινωνία με το δωμάτιο νοσηλείας. Εάν όχι και εάν είναι δυνατόν, πρέπει να υπάρχει καλός αερισμός σε κοινούς χώρους (π.χ. κουζίνα, τουαλέτα). Ο ιατρικός εξοπλισμός (θερμόμετρα, πιεσόμετρα) πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τον ασθενή.

3) Όταν ο ασθενής βήχει ή φταρνίζεται, πρέπει πάντα να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλα, τα οποία στη συνέχεια πρέπει να απορρίπτει σε πλαστική σακούλα και ακολούθως στο σάκο απορριμμάτων. Αμέσως μετά, ο ασθενής πρέπει να πλένει τα χέρια του και να ακολουθεί επάλειψη με αλκοολούχο διάλυμα.

4) Όλα τα άτομα που συγκατοικούν με τον ασθενή πρέπει να ακολουθούν σχολαστικά τις προφυλάξεις μετάδοσης. Συγκεκριμένα, απαιτείται συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και ακολούθως αντισηψία με αλκοολούχο διάλυμα. Τα χέρια πρέπει να πλένονται πριν και μετά από κάθε επαφή (φροντίδα) με τον ασθενή ή την επαφή με αντικείμενα που πιθανόν να έχουν μολυνθεί από τον ασθενή ή τις εκκρίσεις του. Η χρήση γαντιών επιβάλλεται κατά την φροντίδα του ασθενή και την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις (πτύελα, εκκρίσεις μετά από βήχα). Αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών πρέπει να ακολουθεί πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Τα γάντια πρέπει να πετιούνται μετά τη χρήση και να μην ξαναχρησιμοποιούνται. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα πλυσίματος των χεριών με σαπούνι και νερό, το άτομο που φροντίζει τον ασθενή πρέπει να πλένει τα χέρια του με αλκοολούχο αντισηπτικό. Η χρήση των γαντιών δεν υποκαθιστά την υγιεινή των χεριών. Σε περίπτωση που προβλέπεται στενή επαφή κάποιου ατόμου με τον ασθενή (απόσταση < 1 μέτρου) και οι δύο πρέπει να φορούν χειρουργική μάσκα.

5) Συνιστάται να απασχολείται με τη φροντίδα του ασθενή ένα μόνο άτομο (κατά προτίμηση όχι έγκυος γυναίκα, λόγω υψηλότερου κινδύνου επιπλοκών από γρίπη σε εγκύους).

6) Τα άτομα που δεν έχουν εκτεθεί στη γρίπη των χοίρων και δεν ασχολούνται με τη φροντίδα του ασθενή, συνιστάται να μη διαμένουν στο σπίτι καθ’ όλη τη διάρκεια της νόσου του ασθενή, εάν αυτό είναι δυνατό. Εάν η είσοδός τους είναι απαραίτητη, τότε πρέπει να αποφύγουν την άμεση επαφή με τον ασθενή (πρόσωπο με πρόσωπο επαφή).

7) Άτομα που φροντίζουν μικρά παιδιά που ασθενούν, όταν κρατούν τα παιδιά, θα πρέπει να τοποθετούν το σαγόνι των παιδιών στον ώμο τους ώστε αυτά να μην βήχουν στο πρόσωπό τους. Καλό είναι σε τέτοιες περιπτώσεις να ελαχιστοποιείται ο χρόνος άμεσης επαφής και να χρησιμοποιείται χειρουργική μάσκα ή μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας μίας χρήσεως. Μετά την αφαίρεση της μάσκας πρέπει να ακολουθεί προσεκτική υγιεινή των χεριών.

8) Τα άτομα που εισήλθαν στο δωμάτιο νοσηλείας του ασθενή δεν πρέπει να πιάνουν τα μάτια, τη μύτη και το στόμα τους, όπως και τα αντικείμενα του περιβάλλοντος, πριν εξέλθουν από το δωμάτιο, πρέπει να απορρίψουν τη μάσκα και τα γάντια, να πλύνουν τα χέρια τους και να κάνουν επάλειψη με αλκοολούχο αντισηπτικό. Για το σκοπό αυτό πρέπει να υπάρχει ακριβώς έξω από το δωμάτιο όπου νοσηλεύεται ο ασθενής κάδος με πλαστική σακούλα.

9) Απαγορεύονται το κάπνισμα και η λήψη τροφής ή υγρών μέσα στο δωμάτιο του ασθενή από άλλα άτομα.

10) Ο ασθενής δεν πρέπει να μοιράζεται με άλλα άτομα οικιακά σκεύη, πετσέτες, σεντόνια ή ρούχα. Τα αντικείμενα αυτά μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν μετά από πλύσιμο με ζεστό νερό και απορρυπαντικό στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία. Ο ιματισμός του ασθενή πρέπει να συλλέγεται με ήπιες κινήσεις σε σακούλες και να πλένεται για τουλάχιστον 25 λεπτά στους 71°C.

11) Όλες οι επιφάνειες με τις οποίες έρχεται σε επαφή ο ασθενής πρέπει να καθαρίζονται συχνά με απολυμαντικά ευρέως φάσματος και αποδεδειγμένης δραστικότητας. Στο σπίτι μπορεί να χρησιμοποιείται διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου (οικιακή χλωρίνη) σε αραίωση 1:10 (1 μέρος χλωρίνη προς 10 μέρη νερό). Το διάλυμα αυτό δεν πρέπει να αναμιγνύεται με άλλα καθαριστικά ή απολυμαντικά και πρέπει να χρησιμοποιείται άμεσα μετά την παρασκευή του, γιατί αλλιώς χάνει τη δραστικότητά του. Το άτομο που καθαρίζει πρέπει να φορά ελαστικά γάντια μιας χρήσεως και μάσκα.

12) Ο εξοπλισμός νοσηλείας (π.χ. θερμόμετρα, πιεσόμετρα) μπορεί να απολυμανθεί με διάλυμα αλκοόλης 70%.

13) Τα απορρίμματα του ασθενή πρέπει να τοποθετούνται σε σάκο απορριμμάτων που κλείνει καλά. Το άτομο που τα απορρίπτει πρέπει να φορά γάντια.

14) Οι μετακινήσεις του ασθενή πρέπει να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες. Σε περίπτωση που πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο χώρο ή και έξω από το σπίτι για ιατρικούς λόγους, ο ασθενής και ο συνοδός του πρέπει να φορούν χειρουργική μάσκα.

15) Οι επισκέψεις προς τον ασθενή πρέπει να αποτρέπονται όσο είναι δυνατό. Ένα τηλεφώνημα είναι ασφαλέστερο από μία επίσκεψη. Σε περίπτωση που καταστεί αναγκαία μία επίσκεψη, αυτή πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη και ο επισκέπτης να φορά χειρουργική μάσκα και γάντια.

16) Τα άτομα που πιθανόν ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή ή τις εκκρίσεις του πρέπει να είναι σε εγρήγορση για 7* ημέρες μετά την τελευταία πιθανή έκθεση, για την εμφάνιση πυρετού ή συμπτωμάτων από το αναπνευστικό (βήχας, δύσπνοια). Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων πρέπει να εξετασθούν από ιατρό. Κατά την προσέλευσή τους στο χώρο εξέτασης (ιατρείο, Κέντρο Υγείας, νοσοκομείο) πρέπει να φορούν χειρουργική μάσκα. Άτομα συμπτωματικά που φροντίζουν ασθενή με γρίπη από το πανδημικό στέλεχος δεν χρειάζεται να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους.

 

* Τα χρονικά διαστήματα μεταδοτικότητας (7 ήμερες για ενήλικες, 21 ήμερες για παιδιά) και επώασης (5-7 ημέρες) αφορούν τρέχουσες πληροφορίες από διεθνείς οργανισμούς για τον ιό της γρίπης των χοίρων και έχουν προσαρμοσθεί με βάση δεδομένα από την εποχική γρίπη και γρίπη των πτηνών. Είναι πιθανό τα διαστήματα αυτά να τροποποιηθούν όταν υπάρξουν περαιτέρω πληροφορίες για το συγκεκριμένο στέλεχος της γρίπης των χοίρων.« πίσω
© 2005 - 2018, Public-Health.gr.
3xronia_mail